30. nov. 2010

Stifado og pebernødder

De sidste par dage har budt på store mængder sne og kulde, hvilket kalder på simremad og efterårets kraftige retter. Stifado er en græsk klassiker som fås i mange afskygninger. Her er en fantastisk version.

Oksebov brunet i smør og olivenolie. Gulerødder, bladselleri, hele pillede skalotteløg, frisk rosmarin og laurbærblade. Kalvefond, vand og rødvin. Simrer i 4-5 timer og smages til med salt, peber og en smule chili.



Pebernødder som i de gamle dage, hvis man kan huske hvordan det var. Det kan jeg ikke, men gode det er de.



Dobbelt portion:

500g smør
500g rørsukker
1000g hvedemel
½ tsk salt
1½ tsk natron
1½ bagepulver
2 tsk vaniliesukker
2 tsk stødte hele nelliker
2 tsk stødt kanel
2 tsk stødte kardemomme kapsler
2 tsk friskkværnet peber (hvid peber, hvis man er pernitten)

Rør sukker og smør blødt så længe du orker. Bland mel, salt, krydderier, bagepulver og natron og tilsæt det. Ælt eller brug dejkroge / røremaskine indtil dejen samler sig. Hvil ½ time, rul til pølser og skær ud til små klumper og bag ca. 10 min i en 200 grader varm ovn. De skal være lysebrune ovenpå og lidt mørkere under unden.