24. feb. 2011

Chokolade er det bedste i verden


Chokolade overdosis! Eller måske bare dosis, egentlig. I dag har både budt på chokoladetærte som jeg har lavet nogen gange før med stor succes, og chokoladefondant (chocolate lava cake) som står på køl og skal bages i morgen aften. Der krydses fingrer for et godt resultat.


Tærten smager fuldstændig forrygende og er essensen af chokoladefryd for mig. Den er fra en af Jamie Olivers programserier, "The Naked Chef", sæson 1. Han laver den til sin kæreste i programmet, hvilket umiddelbart virker som et fornuftigt setup.

150 gr chokolade, 70% eller højere.

140 gr smør

4 æg

200 gr sukker (brug evt. noget godt vaniljesukker)

8 spsk kakaopulver, uden top

3 spsk creme fraiche, jeg brugte 18%

3 spsk sirup, lys eller mørk

1½ knivspids salt

Chokolade, smør, salt og kakao smeltes langsomt i vandbad. Sirup og creme fraiche tilsættes. Æg og sukker piskes. Rør chokolademassen sammen med æg/sukker blandingen, evt. i flere omgange. Sørg for at det ikke er brandvarmt. Forbag en tærtebund, med høje sider (tærten hæver!), men tyndere end normalt og hæld hele molevitten i. Bages ca. 35-40 min ved 150 grader.



Smør og chokolade i vandbad - måske det smukkeste i verden?

21. feb. 2011

Blueberrypie

Blåbærtærte som Bedstemor And lavede den, en opskrift som måske er gået i arv i generationer i små amerikanske sydstatsbyer og har stået i utallige vinduskarme gennem tiderne. Jeg fandt den på nettet og kombinationen af denne inspiration og det faktum at jeg har mængder af selvplukkede blåbær i fryseren mundede ud i dette vidunder af en tærte.


Serveres efter min mening bedst lun med let håndpisket flødeskum. Valget af fløde over cremefraiche har naturligvis rødder i en større ideologisk diskussion som jeg ikke vil gå ind i her. Jeg går blot efter princippet om den højeste fedt-procent, og indtil cremefraicheproducenterne kommer til fornuft og lancerer et produkt der har mere en 38 % fedtindhold i Danmark, så holder jeg mig til Naturmælks 39% piske. Amen.


18. feb. 2011

En klassiker

En klassiker fra dengang hvor en kage var en kage. En af de første jeg bagte som kid, mener jeg. Meget simpel; en såkaldt "pund-kage" fordi den laves af lige dele smør, sukker, mel og æg. Jeg brugte KvaliMad's opskrift, men synes egentlig den smager for meget af æg. Så jeg ville nok bruge 3 æg til 200 gr smør, sukker og mel næste gang.



Fungerer godt med creme fraiche, her en 18 % af slagsen.

11. feb. 2011

Gulerodssuppe

Det er koldt og suppe er nice. Gulerodssuppe er mega nice. Ny favorit for mig. Jeg er egentlig ikke glad for gulerod generelt; i fonder og som suppeurt jo, men som spise er det en slags pligtting for mange tror jeg, ihvertfald for mig.

Ovenstående fremtrylles af gulerødder, lidt kartofler, rødløg som steger i olivenolie og derefter simrer, i masser af hønsefond af god kvalitet, til det koger ud. Smages til med karry (pasta), chili og salt og peber. Tilsæt cremefraiche/flødeskum efter lyst.

Bagte limfjordsøster med cheddar

Mange vil nok anse det for helligbrøde at skambage en så delikat størrelse som østers i ovnen, men når Price kan, så kan jeg også. 3 min ved varmluft og 4 på grill, sådan cirkus.

Cheddaren er øko fra Thise (det er vidst en ny ting?!), og var på bud i Irma.

Jeg arbejder på at forbedre billederne og blive bedre til at stille op - tak til Helene for at vise mig hvordan man tager blitzen af mit kamera (flot).

9. feb. 2011

Profiteroles med chantillycreme og varm chokoladesauce

Der er blevet lavet mad i godt selskab i aften. Desserten er en klassiker fra det franske og det er faktisk nemmere end man skulle tro (det glippede 2 gange for mig). Hvis man læser opskriften går det nemt, især hvis man har en sprøjtepose.


Det smager helt forrygende. Det kolde flødeskum og den varme kraftige chokoladesauce går fænomenalt med de luftige og let salte vandbakkelser.


Det er små, men tunge sataner som afslutter en gang sen aftensmad med stil!

6. feb. 2011

Blinis!

Et studie i rogn.



Stenbiderrogn, kogt torskerogn og røget torskerogn.